Juli
Bij erg vochtig weer, kunnen pompoenen liggend op de natte aarde gaan rotten. Leg er ter bescherming wat stro, of minder mooi maar wel effectief een stuk piepschuim onder de vruchten.
Nieuwe uitlopers van de druif kunt u tot het 4e blad terugsnoeien.
Wilt u grote druiven, verwijder dan ongeveer de helft van alle trosjes. Eén trosje per tak is in het algemeen een goede keuze. Haal bij de resterende trosjes de kleinste druiven weg (krenten).
Heeft u in de winter fruitbomen gesnoeid, dan verschijnen er in mei en juni zogenaamde waterloten. Dit zijn recht omhoog groeiende takjes. Vooral in de buurt van grote snoei ingrepen kunnen hele 'pruiken' ontstaan. Deze scheuten onttrekken veel voedingsstoffen en water, die de boom beter kan gebruiken. Juli is een goede maand om ze weg te snoeien.
Verwijder overtollige vruchten van appel, peer en pruim. Dit zijn meestal de in groei achterblijvende vruchten. Op deze manier worden de overgebleven vruchten groter.
Verwen uw fruitbomen deze maand met extra 'vitaminen' in de vorm van sporenelementen en mineralen (bijvoorbeeld supplementen gemaakt van zeewier). Deze voorkomen in deze snelle groeiperiode ziekten en schimmels.
Heeft u uw moestuin bemest, omgespit etc. dan kunt u vanaf begin mei tot half juli beginnen met het zaaien van diverse zomergroenten. Te denken valt aan venkel en alvast vooruit kijkend naar de winter diverse koolsoorten.
Heeft u eerder in het seizoen wortelen gezaaid, de dikste kunt u nu oogsten. Druk de vrijgekomen gaten goed dicht, het voorkomt aantasting van de wortelvlieg.
Controleer uw aardbeibed op onkruid.
Geef aardbeien (ook die in een pot) wekelijks een meststof (in het gietwater) met een hoog kali gehalte.
De aardbeien kunnen geoogst worden. Pluk ze met het kroontje, de vrucht blijft zo langer goed en het voorkomt schimmel op de planten.
Diverse kruiden, zoals dille, peterselie en tijm kunnen nu geoogst worden en gedroogd of nog handiger ingevroren in een ijsblokjeshouder.
Haal de knoflook uit de grond, zo ook de uien.
Zet prei uit op rijen van 15x30cm
Zet koolsoorten uit op hun “laatste” rust plek en doe een kraagje om de stam tegen koolvlieg.
Doe of houd de netten om de vruchten struiken. Zorg er ook voor dat de vogels er niet via de onderkant bij kunnen.
De eerste aardappels kunnen gelicht worden
Zaai nu nog bieten, andijvie, koolrabi, sla, radijs, spinazie, rucola, kool, witlof, selderij, snijbiet.
Leid de frambozen takken en bind ze op
Niet gewenste takken van de framboos kun je afzagen aan de stam
Uitlopers van gezonde aardbeien in de grond steken en met een klemmetje vastduwen. Gebruik alleen gezonde moederplanten. Als alle vruchten zijn geplukt knip je alle bladeren van de plant om de energie naar de uitlopers en vruchtvorming voor volgend jaar te garanderen.
Knip alle overbodige zijtakken van de tomaten en geef ze elke dag water, zodat de aarde niet uitdroogt. Dit voorkomt gespleten vruchten
Bind de tomaten aan een stevige stok voor ondersteuning.
Geef tomaten elke week een aanvullende voeding bij het water geven.
Kruisbessen kunnen geplukt worden, zo ook boontjes en mangetouts
Maak elke ochtend de vloer van de kas vochtig, voor verdamping, zodat plantjes minder snel uitdrogen.
Aubergines hebben een hoge temperatuur, maar ook luchtvochtigheid nodig om vruchten te vormen.
Meloenen die omhoog geleid zijn, goed ondersteunen en de vruchten vastbinden aan een stok in een net.